Banden en winterbanden - Bandenspanning - Snelheidssymbool
Volvo occasions, onderhoud, reparatiePeugeot occasions, onderhoud, reparatieNissan occasions, onderhoud, reparatieFord occasions, onderhoud, reparatieCitroen occasions, onderhoud, reparatieOpel occasions, onderhoud, reparatieMazda occasions, onderhoud, reparatieAudi occasions, onderhoud, reparatieVolkswagen occasions, onderhoud, reparatieRenault occasions, onderhoud, reparatieBMW occasions, onderhoud, reparatie
Banden en winterbanden - Bandenspanning - Snelheidssymbool

Informatie over banden en winterbanden

Wat is de juiste bandenspanning? Wanneer zijn sneeuwkettingen noodzakelijk? Een antwoord op de meest belangrijke vragen vind u op deze pagina.

Informatie overzicht

Bandenspanning

De meeste bandenschade wordt veroorzaakt door een verkeerde bandenspanning. De door de autoconstructeur voorgeschreven bandenspanning staat vermeld in de handleiding van de wagen en/of bijvoorbeeld op de binnenkant van de tankklep. Deze waarde verschilt evenwel afhankelijk van de belasting en de gebruiksomstandigheden.

De bandenspanning moet gemeten worden bij een koude band. Een verhoogde bandenspanning moet gemeten worden bij een koude band. Een verhoogde bandenspanning tijdens het rijden is volkomen normaal en mag niet gecorrigeerd worden. Bij een te lage bandenspanning gaat de band bewegen, waardoor hij te sterk opwarmt en beschadigd kan worden.

De spanning van banden op dezelfde as moet altijd identiek zijn, maar kan wel verschillen tussen voor- en achteras. De bandenspanning dient bij normaal gebruik om de vier weken en bij verhoogde belasting, bijvoorbeeld voor een lange rit (hoge snelheid, zware lading), nog eens extra gecontroleerd te worden. Vergeet daarbij het reservewiel niet. Bij het reservewiel moet de bandenspanning 0,5 bar hoger liggen dan de voorgeschreven waarde zodat hij bij pech steeds gebruiksklaar is. Een te lage bandenspanning beÏnvloedt de bochten- en rechtuitstabiliteit van uw wagen aanzienlijk.

De ventieldopjes moeten stevig vastgeschroefd zijn zodat het ventiel beschermd is tegen stof en vuil, om zo lekken te voorkomen. Defecte ventieldopjes moeten onmiddellijk vervangen worden. Grote verschillen in bandenspanning tussen opeenvolgende controlebeurten duiden op beschadigingen die door een vakman nagekeken en gerepareerd moeten worden.

Snelheidssymbool

Snelheidssymbool

Maximum snelheid (km)

M 130
P 150
Q 160
R 170
S 180
T 190
H 210
V 240
W 270
Y 300

Wanneer winterbanden?

De eerste sneeuwvlokken herinneren veel automobilisten aan winterbanden. Om wachttijden en leveringsproblemen te vermijden, is het aan te bevelen, zich vroegtijdig op die bandenwissel in te stellen. Afhangend van woonplaats en beschikbaarheid kan dat tussen begin Oktober en begin November zijn. 's Nachts lopen de temperaturen soms tot kleine waarde af, voor de zomerbanden is het dan misschien al te koud. Vanaf Oktober is het winterbandentijd. Wendt u tot de handelaar bij u in de buurt.

Waarom winterbanden?

 1. Alleen winterbanden bieden bij lage temperaturen de hoogste vorm van zekerheid.
 2. Winterbanden kunnen in tegenstelling tot zomerbanden niet "bevriezen". Dit garandeert zekere rijomstandigheden en een optimaal comfort.
 3. Moderne winterbanden zijn net zo geluidloos en comfortabel als zomerbanden en slijten, door het speciale silicamengsel, niet sneller.

Voldoen 2 winterbanden?

Het lijkt logisch en kostenbesparend om de aandrijfwielen met M+S profiel te voorzien en de vrijdraaiende wielen op het zomerprofiel te laten staan, maar deze methode brengt risico's met zich mee. Zo wordt door het remmen het gewicht op de voorwielen verlaagt. Voertuigen met achterwielaandrijving worden dan hoofdzakelijk door de zomerbanden, die weinig grip hebben, vertraagd.

Voldoen 2 winterbanden bij vierwielaandrijving?

Nee, ook hierbij kan het niet, want de onderscheidende tractie en het bochtenwerk zorgen ervoor dat de auto in bochten vroegtijdig onstabiel kan worden. Volledige zekerheid is alleen gegarandeerd, wanneer er onder alle vier de wielen winterbanden gemonteerd worden.

Aanschaf van banden

Voor de aanschaf van banden moet het volgende in gedachten houden:

 • Koopt u alleen banden bij een erkende bandenhandelaar.
 • Het onder het voertuig laten zetten van banden bij verschillende bandenhandelaren ondergezet kan de rem -en wegeigenschappen van het voertuig nadelig beÏnvloeden.
 • Vernieuwt u de banden tenminste per as gelijk.
 • Voertuigen met vierwielaandrijving zullen in het algemeen met vier identieke banden worden afgeleverd
 • Koopt u nieuwe banden denk aan de reserveband.
 • Denkt u bij nieuwe montage altijd aan nieuwe ventielen.
 • Denkt u alstublieft aan eventuele looprichting eisen.

Sneeuwkettingen

Het is niet altijd noodzakelijk om sneeuwkettingen te gebruiken, maar het is van groot belang dat u de sneeuwkettingen in ieder geval bij u heeft. Er zijn wegen in de Alpen waar het rijden met sneeuwkettingen in sommige omstandigheden verplicht is. Rijdt u zonder dan kunt u op een fikse boete rekenen. De 'kettenpflicht' heeft ook gevolgen bij een aanrijding. Wanneer u op een besneeuwde weg betrokken raakt bij een ongeluk, bent u bij voorbaat schuldig wanneer u geen sneeuwkettingen hebt omgelegd.

Een ander belangrijk punt is om de kettingen tijdig om en af te doen. Om slijtage te voorkomen is het verstandig om de kettingen weer af te leggen, wanneer ze eigenlijk niet meer nodig zijn. Het is slecht voor het asfalt en de kans op kapotte schakels en sluitingen groot.

Reperatie: Als u de schakels van de sneeuwketting moet vervangen heeft u een schakels en een buigtang nodig. Heeft u geen buigtang, laat de ketting dan maken bij een tankstation.

Tips voor het gebruik van sneeuwkettingen:

 • Probeer sneeuwkettingen altijd eenmaal uit voor u op reis gaat. U weet meteen of de maat klopt en u krijgt de handigheid om in de sneeuw snel de sneeuwkettingen te monteren.
 • Haal in Nederland de kunststof wieldeksels van uw wielen. De sneeuwketting kan deze beschadigen. Bovendien hoeft u ze dan onderweg niet tussen uw bagage op te bergen.
 • Sneeuwkettingen na gebruik met schoon warm water afspoelen en droog berg ze droog in de verpakking op.
 • Leg de kettingen altijd om de aangedreven wielen.
 • Matig uw snelheid wanneer u met sneeuwkettingen rijdt.
 • Het rijden met caravan onder slechte omstandigheden, zoals gladde en besneeuwde hellingen, vermijden.

Quik Service Nuenen
Duivendijk 7 B
5672 AD Nuenen
(tegenover
Goossens Meubelen)
Tel. 040-283 88 37
Fax 040-283 72 70
E-mail: info@quikservice.nl

Openingstijden
werkplaats:

Maandag t/m vrijdag
van 08.00 uur tot 17.00 uur.
Zaterdag
van 09.00 uur tot 14.00 uur.

Openingstijden
showroom
:
Maandag t/m vrijdag
van 08.00 uur tot 17.30 uur.
Zaterdag
van 09.00 uur tot 14.00 uur.

BPWalkerVredesteinPirelliMichelinBrinkBridgestoneBosal